CONSERVACIÓ.CAT

conservaciocat

 

Benvolguts/des,

CONSERVACIÓ.CAT som un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de recent creació, constituït inicialment per 80 persones de formació diversa (biòlegs, ambientòlegs, enginyers forestals i agrònoms, geòlegs, geògrafs, arquitectes, economistes…) i que treballem per compte propi o vinculats a l’administració pública, a entitats ambientals, empreses i centres acadèmics.

Les persones que formem aquest col·lectiu estem totalment compromeses amb la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya. El nostre país, malgrat les seves petites dimensions, té un patrimoni natural extraordinàriament ric i divers, i des de CONSERVACIÓ.CAT considerem que hem d’aconseguir convertir-lo, entre tots, en un dels principals actius del país. És a dir, elevar la conservació de la natura i dels serveis ambientals que ens proporciona al nivell de política d’Estat.

Per això, des del col·lectiu hem elaborat el document “La biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya. Estat actual i propostes de futur“. Aquest document és una anàlisi de l’evolució que han patit les polítiques de conservació de la natura al llarg del temps a Catalunya, darrerament amb una tendència tristament regressiva. També inclou, des de l’expertesa i el coneixement profund, les nostres propostes per aconseguir recuperar la presència d’aquestes polítiques i potenciar-les per part del nou govern que surti escollit en les properes eleccions. Clicant aquí podeu descarregar directament el document en pdf.

Estem convençuts que és possible trobar, com passa des de fa dècades en d’altres països moderns, un mínim comú denominador i transversal entre totes les forces polítiques del país, perquè el patrimoni natural no sigui moneda de canvi en cada legislatura, i esdevingui, definitivament, un actiu ambiental, econòmic i social de primer ordre, a l’alçada del seu potencial i la seva importància pels serveis i els béns ambientals que proporciona a la societat i al benestar de les persones.

També us volem dir que CONSERVACIÓ.CAT no vol suplir el paper que poden tenir les institucions i les societats científiques, les entitats ecologistes, els sindicats o els col·legis professionals. Som un col·lectiu de professionals que, des del nostre coneixement pràctic, ens hem proposat contribuir en positiu a reforçar les polítiques de conservació del patrimoni natural a Catalunya. Al bloc http://www.conservaciocat.org podeu trobar més informació sobre què som, què volem i també la llista de membres que fins ara en formem part.

Us volem destacar alguns aspectes que incloem en el document que hem elaborat i que considerem essencials per impulsar una nova política de patrimoni natural per als propers anys, moderna i eficaç; aspectes que poden formar part d’aquest mínim comú transversal del que parlàvem. n aquests:

1) La renovació del marc legal i estratègic vigent, amb l’aprovació de la Llei de la biodiversitat i el patrimoni natural, i de l’Estratègia catalana de conservació i ús sostenible de la diversitat biològica, que inclogui els compromisos i els objectius internacionals i comunitaris en la matèria.

2) La recuperació i el reforç dels recursos i les capacitats de la Xarxa de Parcs de Catalunya, en el marc d’un nou model de gestió del sistema d’espais naturals protegits, que inclogui els consorcis i altres fórmules innovadores de governança, que n’optimitzi les potencialitats i les múltiples oportunitats que pot oferir.

3) El desplegament d’una àmplia agenda de mesures per impulsar la custòdia del territori, conjuntament amb la Xarxa de Custòdia del Territori, on hi tingui cabuda una fiscalitat favorable a la custòdia, la seva integració en el Codi civil de Catalunya, les col·laboracions públic-privades com en el cas dels espais fluvials, i el lideratge de Catalunya en la constitució de la Xarxa europea de custòdia del territori.

4) El disseny, seguint les directrius de la Unió europea, de la Infraestructura verda de Catalunya, per garantir els serveis ambientals dels ecosistemes, juntament amb l’impuls a projectes de restauració ambiental on calgui, per reforçar la trama ambiental des dels espais protegits fins els grans espais verds urbans, creï ocupació i noves oportunitats de desenvolupament en el territori.

Per impulsar aquestes i d’altres polítiques cal un nou model de governança, que en el document es descriu i justifica àmpliament, i que es pot concretar en la constitució d’una Agència del Patrimoni Natural de Catalunya.

Des de CONSERVACIÓ.CAT considerem que les entitats ambientals i el Tercer Sector Ambiental tenen un paper clau en la implementació d’aquestes accions i en el compliment dels objectius comuns, i entenem que moltes de les propostes que fem des del nostre col·lectiu poden ser subscrites per vosaltres.

Per això, si esteu d’acord amb el que plantegem, us convidem a fer-vos vostres els principis subjacents que s’exposen en aquest document, a que li doneu difusió màxima, i a que ens doneu suport des de les vostres entitats, si així ho sentiu us hi podeu adherir a partir del formulari següent:

Ben cordialment,

CONSERVACIÓ.CAT, Col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de Catalunya

Barcelona, 13 d’agost de 2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s