Comunicat de la Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural de Catalunya respecte el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa

Des de la comissió de la plataforma que manté l’esperit de la Declaració en favor del Patrimoni Natural de Catalunya del 2014, que compta amb l’adhesió de més de 100 entitats ambientals, 20 institucions científiques, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya –amb 400 entitats- i 4 col·legis professionals, es veu amb preocupació el futur del Pla de protecció de l’Alta Garrotxa que es troba actualment en fase d’informació pública.

Volem recordar que l’Alta Garrotxa és un territori designat com a EIN (espai natural protegit) des de 1992, i ZEC (zona d’especial conservació de la xarxa Natura 2000 des de 2006) amb una biodiversitat excepcional. Per alguns grups faunístics és el primer de Catalunya, i segons el Pla d’espais d’interès natural (aprovat el 1992) s’hauria d’haver declarat parc natural, amb reserves naturals al seu interior. En lloc d’això, les retallades del 2011 el van deixar sense quasi equip gestor i amb un pressupost del tot insuficient. El fet que es tracti d’un espai fronterer que limita amb altres espais naturals encara reforça més el seu valor de conservació.

Hem constatat amb gran preocupació que, durant més de trenta anys, quasi cada equip de govern de la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a aprovar el pla especial que per llei (llei 12/1985) hauria de tenir l’Alta Garrotxa, i a dia d’avui encara no és una realitat, fet que provoca que es vagin repetint estudis i plans, una i altra vegada, per actualitzar dades, objectius i estratègies, sense que res no s’acabi aprovant

En absència del pla especial que hauria de tenir, l’Alta Garrotxa s’ha regit per unes normes aprovades l’any 1995, que havien de ser transitòries, i que com que han perdurat més de 25 anys, han creat moltes limitacions innecessàries en molts sentits –tant per a la població com per als valors naturals de l’espai- fins a dia d’avui.

A l’Alta Garrotxa, durant els darrers anys s’ha reduït fortament  el servei d’atenció al públic (punts d’informació i control accessos), s’han eliminat les activitats educatives i de sensibilització, s’ha perdut la brigada de manteniment, s’han reduït les accions de millora d’hàbitats, s’ha reduït el control d’espècies invasores, s’ha perdut capacitat tècnica per fer seguiments de biodiversitat i direcció, s’ha deixat d’avaluar l’efectivitat de les accions, s’ha reduït la recerca aplicada a la gestió, ha empitjorat l’estat d’espècies de flora necessitades de gestió i ha empitjorat la imatge de l’EIN en les àrees més freqüentades, com Sant Aniol.

La gestió forestal d’aquests últims anys i l’obertura de camins de desembosc, en particular, ha fet desgavells en algunes zones (tant en finques privades com públiques) fins al punt que prop de la meitat dels escassos rodals de boscos madurs inventariats l’any 2004 havien estat tallats el 2014, malgrat tractar-se dels ecosistemes més biodiversos, amb nombroses espècies singulars, amenaçades o en perill d’extinció.  Aquesta incoherència i passivitat explica el greu declivi que pateix la biodiversitat, no només a l’Alta Garrotxa, sinó arreu del  país, com ha posat de manifest el Living Planet Index publicat l’any passat.

Volem denunciar el fet que en els darrers anys també s’ha perdut la comunicació de sectors de la població abans representats a la Comissió Executiva de l’Alta Garrotxa i al Consell Consultiu de Cooperació, organismes que no s’han reunit des de 2007,  cosa que ha desmotivat entitats i persones que participaven i promovien projectes a l’espai natural, en veure com evolucionava el Consorci.

Considerem que és indispensable disposar d’un bon Pla de protecció del medi natural i el paisatge, ja que les Normes especials de protecció i del paisatge de l’Alta Garrotxa creen moltes limitacions innecessàries i absurdes als habitants i propietaris de l’Alta Garrotxa.

Per tot això demanem que:

1) Es convoqui amb urgència la Comissió executiva de l’Alta Garrotxa (que hauria d’haver informat preceptivament el Pla, abans de posar-lo a informació pública), així com el Consell Consultiu, i es cerqui la complicitat dels actors clau.

2) S’impulsi la participació pública, amb la màxima transparència, fins que s’assoleixi l’aprovació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, i que es garanteixi aquesta participació en la futura gestió de l’espai protegit.

3) Es doti l’EIN de l’Alta Garrotxa dels mitjans humans i econòmics indispensables per poder conservar el seu extraordinari patrimoni natural.

4) Es promogui la declaració de les àrees de reserva natural previstes l’any 1992, prioritzant les finques públiques, i afavorint l’establiment d’acords de custòdia amb els propietaris particulars.

La Comissió en Defensa del Patrimoni Natural de Catalunya, PatNatCat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: